Innhold:

lørdag 29. oktober 2011

Laks i rømmesaus

Krydre laksekotelettene med salt og pepper. 
La hvile

Del opp ønskede grønnsaker i passende biter. 
Jeg brukte Brokkoli, Løk, Stangselleri, Paprika og hvitløk. 
Stek i smør til ønsket tyggemotstand. 

Stek laksen i annen panne i smør og olje. 
Når laksen er ferdig har du et beger rømme over (mindre om du vil eller du lager bare til deg selv) og la trekke i noen minutter. 

Lag salat og bruk en pose fransk dressing som du blander ut med 3 ss olje og 3 ss vann. Ha over salaten. 

Nyt! :) 


Stangselleri er ikke bare godt, men VELDIG sunt! :)


Proppfull av viktige stoffer


Ikke bare er den friske grønnsaken fattig på kalorier, men den er også proppfull av viktige vitaminer og aktive sammensetninger som fremmer helsen.

Blant annet er selleri svært rikt på C-vitamin, som vi har behov for tilførsel av hver dag, for å holde immunforsvaret styrket, for god bindevevsdannelse og beinhelse, og for å sikre et godt opptak av jern fra kosten. 

I tillegg er vitamin C viktig for jernopptaket, og det beskytter cellene våre i kampen mot de frie radikalene som kan føre til celledød og kreft.

Grønnsaken er også en god kilde til stoffer som kostfiber, kalium, folsyre, mangan og vitamin B6, samt kalsium, vitamin B1, B2, magnesium, vitamin A, fosfor og jern.

Ifølge Bama.no (ekstern lenke) er stangselleri også rikt på folat, et B-vitamin som er viktig for nydannelse av blodceller, for hjertehelse, og ikke minst for å beskytte fostre mot ryggmargsbrokk. Folatrike matvarer er viktige for kvinner i fertil alder som er eller vil bli gravide, eller som ammer


Sellerien har blitt benyttet for sine medisinske egenskaper siden før 1500-tallet, og blant kinesiske leger at det lenge vært kjent at grønnsaken er god for åsenke blodtrykket.

Årsaken til dette er at selleri inneholder stoffer som kan hjelpe med å få musklene rundt pulsårene til å slappe av og utvide seg. Dette gjør at blodet strømmer gjennom årene med lavere trykk.

En studie gjennomført ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles i 2008 har også vist at inntak av selleri kan bidra til å bekjempe Alzheimers og lignende sykdommer.

Selleri inneholder nemlig stoffene lutolin og disomin (kan også tas som kosttilskudd), som har vist seg å kunne redusere risikoen for å utvikle demens og andre degenerasjonssykdommer. 

Ifølge forskningen ser stoffene ut til å blokkere betennelser som kan føre til at hjernen begynner å krympe og svekkes.

I eksperimenter har det vist seg at lutolin og disomin reduserer nivåene av beta amyloid protein - et stort peptid som inneholder mellom 39 og 43 aminosyrer. Denne peptid-kjeden er antatt å spille en viktig rolle i utviklingen av Alzheimers. 

- Vi vet at et sunt kosthold kan redusere sjansene for demens. Denne forskningen styrker behovet for å ha et kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker, har Dr. Susanne Sorensen i Alzheimer’s Society tidligere uttalt til timesonline.co.uk. 

Som om ikke dette var nok, så har forskning også vist at inntak av stilk/stangselleri kan være med på å bremse utviklingen av kreft, skriver Frukt.no (ekstern lenke).

I tillegg til C-vitamin, som styrker immunforsvaret og er viktig for jernopptaket, innholder selleri kumarin, som hindrer ødeleggelse av cellene, og dermed minsker mutasjoner som øker muligheten for kreftceller.

Kumarin øker også aktiviteten til hvite blodlegemer, som hjelper immunforsvaret til å finne og ødelegge potensielle skadelige celler, inkludert kreftceller.

I tillegg er det påvist at sammensetningen i selleri hindrer svulster i å vokse.

Kalorifattig snacks


Som nevnt er stangselleri blant de aller mest kalorifattige av grønnsakene (én stilk inneholder bare 6 kalorier), men likevel er planten rik på kostfiber.

Stangsellerien er sunn å snackse på. Kostfiberet sikrer nemlig at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt. 

Dette beskytter mot utposninger, hemoroider og kreft i tarmen.

Sellerien inneholder omkring 35 milligram natrium per stilk, slik at de som er sensitive mot salt også kan nyte den, men de bør passe på hvor mye de får i seg når de følger med på det daglige inntaket av natrium.

Kilde: KK
Foto: Trollmor


tirsdag 25. oktober 2011

Kebabsalat

Kebabkjøtt (kjøpt på Rema1000)
Salat etter eget ønske
Hvitløkssaus
(Mayones, rømme, litt fløte, raspet agurk og presset hvitløk)

Deilig! :)

mandag 24. oktober 2011

HVA er LCHF ?

LCHF = Low Carb High Fat - diett

Altså lite Karbohydrater og høyt fettinnhold.



Her ser du matpyramiden for lavkarbodiett.... basen er rent kjøtt og ren fisk og så adderer man i forholdet man ser i pyramiden. Man skal ha LITE frukt som du ser.

SÅ dette er en helt annen tankegang enn å telle kalorier. De to diettene går ikke å kombinere. Man må velge.

Når man spiser LCHF så skjer det en kjemisk prosess i kroppen, om man spiser under 40-50 karbs om dagen) som forbrenner KUN fettet og ikke driver å tuller med å ta fra deg muskler :)
Denne prosessen heter ketose.

Ketose gjør at det lukter sterkt av urinen din, du får dårlig ånde og ukjent og til tider sterk kroppslukt/svettelukt. Men for oss som har svart belte i lavkarbo blir vi sååååå glad når vi kjenner disse symptomene for da vet vi... YESS!!!! Nå skjer det!!! Fett forbrennes på HØYGIR!!

Man kan også kjøpe noen stiks på apoteket for å teste at man faktisk ER i ketose og også hvilket nivå av ketose man er i....

Min siste test for et par dager siden viste at jeg er på nivå 2 av 3 og jeg er superfornøyd. Men må skjerpe meg i dag fordi jeg tror jeg skeiet ut litt i går... uten at jeg er sikker altså :) SÅ jeg må ta en ny test i dag :)

Havner du utenfor ketose på grunn av utskeielser, tar det 3 dager å komme inn i ketose igjen :) Det må man jo også tenke på når man har sååååå lyst på den pakken med cafecookies... 3 dager!


Jeg tar informasjon om LCHF sånn litt etter litt , slik at du som er ny til det hele kan klare å sette deg inn i det :) 

Årsaken til at jeg selv har svart belte i lavkarbo er at jeg i 2003 startet livstilsendring og gikk ned 50 kilo på denne dietten! 

Les mer om temaene her:

Lavkarbo
Ketose

Ha en fiiiiiin dag piker :)

(har ikke ordnet meg signatur enda, men det kommer :)

Trollmora

ps alle bildene er googlet

Deilig deilig deiiiiiilig!!!!!

Min versjon av LCHF-pannacotta! :)

åh.......... dette var godt!

Kok opp fløten, ha i 2 sukketter
Bløtlegg 2 gelatinplater
Tin en neve frossne bringebær på et tefat. Ha over 1 ts sukker.

Ha de myke gelatinplatene i den varme fløten. Rør til de er oppløst.

Ha den varme fløten over i en bolle. Avkjøl. Sett deretter i kjøleskap et par timer.

Ha over de sukrede bringebærene.

HELE denne porsjonen har under 10 karbohydrater!

Frokostinspirasjon 3

God morgen damer 

I dag har jeg hatt en telefon med helsenorge igjen..... Så... nå skal jeg be om en second opinion vedrørende Gastric Bypass fordi, riktig nok, så var begrunnelsen for ikke anbefaling for kirurgisk inngrep at de ikke trodde jeg ville takle en livstilsendring så godt.... 

*kremt* 

eh..... hæ? 

Well well.... sa brura ... :) Dem om det. Nå skal jeg fortsette livstilsendringen min, som jeg ikke takler så bra (og så jeg som trodde at det gikk så fint!!) med å gi deg dagens frokost :) hihi


søndag 23. oktober 2011

MIN lavkarbo-hverdag er ikke som alle andres :)

Heisann alle sammen eller alle 2 :)



Velkommen inn hit til min nye hverdag og min nye blogg.

Jeg svarer mer enn gjerne på spørsmål du måtte ha, ta det i kommentarfeltet og jeg skal svare i kommentarfeltet :)

Jeg er IKKE så veldig opptatt av å få i meg så veldig mye fett fordi jeg har en teori på at dette ikke er så godt for kroppen min.... men klart; man må kompensere og jeg spiser fett fritt... uten å tenke på å begrense meg.... det er jo dette som er annerledes i forhold til en lavkaloridiett.

Jeg kommer til å legge ut bilder og tanker rundt både selve lavkarbodietten og selve prosessen. Det kommer nok både sukk, stønn og latter herfra etterhvert :)

Målet er å gå ned MYYYYYE, så her er det bare å brette opp ermene.

Jeg har bestilt badevekt! ooææææææ...... så etiketten til høyre vil oppdateres etterhvert.

Jeg har nå gått ned 1 størrelse i klær.... og har vært på lavkarbo i 2 uker.

Jeg er i konstant ketose. Har sticks og tester meg på det.

Ser deg snart da :)

Laks med sauterte grønnsaker

Frokostinspirasjon 2

Lammegryte - Inspirasjon


Ta fårikålkjøtt av lam, krydre dette MYE og stek stekeskorpe på alle kanter. Legg det enten i ildfastform for ovn eller om du har en sånn stor panne som meg med lokk.... 
Ha i 1 boks kokosmelk og 1 boks hakkede tomater og 1 buljongterning av ønsket sørt eller, som meg 1 eller 2 kopper med Fond du chef 
Kok i 2-3 timer :) 

Server med salat og evt ris til de som ikke skal ha lavkarb :) 

Bønnegryte med kjøttdeig

150 g kjøttdeig
1 pakke chilibønner
Vårløk
Cherrytomat
Stangselleri
Hvitløk

Frokostinspirasjon

Egg
Fetaost
Kjerner/frø
Cherrytomat
Waldorffsalat

Trollmor`s Finnbiff

Briks - myke knekkebrød

Min nettvenn Mariyam ga meg inspirasjon til å lage disse :)